ПРОВЕРИ

ЗАШТО ЈЕ

+ + + + + + + + + 

ОВА ШКОЛА

 

ТВОЈ

 

НАЈБОЉИ

 

 ИЗБОР 5+

Watch Us 
  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • YouTube - Grey Circle

Посета делегације шведских школа Грађевинској техничкој школи „Бранко Жежељ“

           Грађевинска техничка школа „Бранко Жежељ“ угостила је делегацију седморо директора средњих стручних школа из Шведске.

На радном делу састанка, гости из Шведске су представили своје школе. Шведски образовни систем се унеколико разликује од нашег. Основно образовање траје девет година, а после тога ученици могу да одаберу да наставе образовање у гимназијама или у средњим стручним школама. Стручно образовање траје три године, а ученици имају проходност и на факултете, уколико желе да наставе школовање. У том случају, међутим, у школи се опредељују за већи број часова општеобразовних предмета.

             

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/5

Основни предмети у свакој школи су шведски језик и математика, а остале општеобразовне предмете ученици бирају према својим афинитетима или амбицијама за наставак образовања.  Државне (они их зову општинске) и приватне школе су изједначене пред законом и потпуно бесплатне за ученике, укључујући и бесплатне уџбенике. Приватне школе плаћа држава, према броју уписаних ученика.

             

Ове године школску славу Светог Саву, прославили смо на мало другачији начин. Није било приредбе, светосавских  беседа, треме ученика (и њихових ментора) да се не заборави текст,  размештања столова и столица  у зборници (да сви гости могу стати), окупљања, дружења, сусрета са бившим ученицима и колегама (и другим пријатељима школе), додела награда и ручних сатова (традиционално за одлазак у пензију), свечаних тоалета, ћаскања на коктелу ... 

Ипак, неколико наставника и ученика паљењем свеће и ломљењем колача обележили су пригодно Савиндан. (фотографије у Галерији)

Свим нашим  ученицима честитамо славу уз жеље за добро здравље и безбрижно одрастање у духу Светосавља! И да наредну прославимо како смо и навикли. Недостајао нам је данас (много) тај начин.

Колектив ГТШ "Бранко Жежељ"

ПРОСЛАВА ШКОЛСКЕ СЛАВЕ - СВЕТОГ САВЕ

ДАН ШКОЛЕ, 14. март 2021.

 

        „Поносна сам на колектив у ком радим“- написа колегиница, у једној од наших бројних група, нема томе дуго, а поводом онлајн обележавања Савиндана. Верујем да је то мисао коју бисмо могли изрећи сви ми којима је Грађевинска техничка школа „Бранко Жежељ“ место где радимо и више од тога. Шта је то што нас чини поноснима?

          Наша школа није велика. Имамо шеснанест одељења са око 400 ученика које образујемо за занимање грађевинског техничара. Додуше, у неким временима, имали смо много више. Али, тада смо били у великој држави, у којој је грађевинарство било развијено и цењено те сматрано битном полугом развоја привреде у успону, а наши инжењери и техничари су градили путеве, мостове и зграде на свим континентима.

             

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4

ПОСЛЕ 72 ГОДИНЕ НОВА ФАСАДА НА ГРАЂЕВИНСКОЈ ТЕХНИЧКОЈ  ШКОЛИ  "БРАНКО ЖЕЖЕЉ"

    Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак обишао је данас радове на санацији фасаде и крова на Грађевинској техничкој школи „Бранко Жежељ” на Звездари, које са 21,3 милиона динара финансира Секретаријат за образовање и дечју заштиту.

     – "Од изградње 1948. године, на школи није било озбиљнијих радова. Фасада ће бити готова за недељу дана, а у следећој фази у плану су радови и у унутрашњости школе. Нови кров и нови изглед су добар почетак да школу доведемо у стање какво би требало да буде "– рекао је Гак.

Он је истакао да посебан значај даје чињеница да је нови изглед фасаде осмислила професорка архитектонске групе предмета у овој школи Биљана Чорбић Радуловић што је у неку руку, како је рекао, наставак традиције ове школе за градитеље коју су и саградили професори са ученицима.
Директор школе Александар Ракићевић рекао је да се водило рачуна да се задржи стари надимак школе настао при градњи, „бела лепотица” , али да је обнова била неопходна јер се дуго чекало на њу.

                                                                     петак, 4. септембар 2020.

преузето са :https://www.beograd.rs/ 

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/12

Додела диплома матурантима

  У уторак, 16. јуна 2020. године, организована је свечана додела  диплома матурантима. Испратили смо још једну сјајну генерацију ученика наше школе.

   Уз најлепше жеље за будућност овим младим људима, у целини објављујемо текст којим се од матураната опростила њихова професорка српског језика,  Сенка Видаковић.                    

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/6

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/16

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/6

  Изложба "Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко"

        Матуранти наше школе у пратњи професора Марије Радисављевић, Мирјане Марковић и директора  Александра Ракићевића,  посетили су мултимедијалну изложбу "Србија 2019. - година инфраструктуре: Ништа више није далеко" у Палати Србија. 

    У салама "Коридор 10", "Милош Велики", "Железница", "Авио саобраћај", "Водни саобраћај" представљени су путем филмова, макета, симулатора и мултимедијалних презентација  велики инфраструктурни објекти изграђени у 2019. години

У посети Музеју афричке уметности

        Неколико наших ученика првог разреда, чланова Географско-историјске секције, посетило је у четвртак, 16. 01. 2020. године Музеј афричке уметности. Посету су организовали руководиоци секције, наставници Љиљана Влајковић и Петар Нешић. 

            Ученици су били у прилици да виде сталну поставку музеја која садржи збирку маски и фигура са простора западне Африке. Поред тога, ученици су обишли тематску изложбу посвећену култури лова са ових далеких географских простора. Изложени предмети представљени су уз информације о пореклу, етничкој припадности и функцији, што је омогућило посетиоцима да прошире своја сазнања о њиховом значају унутар заједнице из које су потекли. 

 Захвалница Грађевинског факултета нашој школи

    Дана 29. новембра 2019. године, Грађевински факултет Универзитета у Београду  доделио је захвалницу нашој школи. Пригодно признање поводом дугогодишње сарадње и континуираног уписа наших ученика на ову високошколску установу, уручио је проф. др Владан Кузмановић,  декан Грађевинског факултета, који је председавао скупом.  Захвалницу су, у име школе, примили директор Александар Ракићевић и наставник грађевинске групе предмета Тања Јоцић Стаматовић.

    Очекујемо да представници факултета ускоро посете  школу,  како би се обратили нашим матурантима и  одговорили на питања у вези уписа и могућностима запослења које даје диплома Грађевинског факултета.